Exista 10 reguli de design interior pe care ar fi bine sa le respectati atunci cand va ganditi la casa visurilor si la modul in care vreti sa o amenajati.

Nu este neaparat nevoie sa fiti experti in domeniu ca sa obtineti un design ca la carte.

1. Nu cumparati vopseaua inaintea mobilierului si tapiteriilor

Zugravirea peretilor este nu numai cea mai indelungata etapa, ci, mai ales, cea cu efect permanent. De aceea una dintre primele reguli de design este aceea ca trebuie sa fiti siguri de mobilierul si accesoriile alese pentru camera, si abia apoi sa va ganditi sa asortati zugraveala cu mobilierul decat invers si asa veti evita o greseala de design interior iremediabila (sau care ar presupune costuri mari de corectare).

2. Iluminarea corecta

Iluminarea impune o alta regula de aur, pentru ca lumina poate sa puna in valoare sau sa distruga o idee. Nu vreti ca incaperea sa fie “stralucitoare”, dar in acelasi timp nu trebuie fie intunecata. Exista o mare varietate de sisteme de iluminare din care sa alegeti, asa ca nu trebuie sa va fie teama sa cautati solutii pentru a pune in aplicare ideea de design interior pe care ati agreat-o.

3. Combinarea culorilor

Cromatica unei incaperi nu este determinata numai de culoarea peretilor. Nuantele si tentele mobilierului joaca un rol la fel de important. Magazinele de mobila dispun de esantioane de culori asortate care va vor ajuta sa alegeti cea mai buna cromatica.

 

reguli de design interior

Una dintre regulile de design spune ca va puteti ajuta de esantioane cromatice atunci cand vreti sa combinati culoarea peretilor, cu cea a tapiteriei sau a covoarelor

4. Nu supraaglomerati camera

O incapere supraaglomerata cu masute, canapele, tabureti, obiecte decorative, poate chiar sa va afecteze psihic, sa va creeze o stare de anxietate, spun psihologii. Trebuie sa lasati destul spatiu liber! Feriti-va de tentatia de a umple orice coltisor ramas gol.

5. Verificati mai intai dimensiunile camerei, apoi alegeti mobila

Mobila supradimensionata sufoca incaperea. Va face ca orice camera sa para mica si inghesuita, daca nu este folosita corect. Daca veti folosi mobilier mai mic ca dimensiuni, veti deschide camera si va veti simti mai liber.

6. V-ati gandit la acustica?

A aranja o camera in functie de acustica poate fi una dintre cele mai dificil de respectat reguli de design interior si de care putini sunt cei care tin cont. Este o decizie fundamentala pentru un living room, mai ales ca acesta este folosit de cele mai multe ori drept camera de distractii, unde va primiti prietenii si va relaxati. Nimic nu este mai important ca sunetul atunci cand privesti un film, caci atunci cand ascultati muzica este de la sine inteles! De aceea, nu folositi multe suprafete tari in astfel de incaperi, care sa deformeze sunetele atunci cand se propaga. Captati-le cu ajutorul mochetelor si sofalelor moi. O podea din lemn dur arata bine si se intretine usor, dar pentru a reduce zgomotul mai bine puneti si cateva covoare.

7. Nu agatati prea sus tablourile

Daca v-ati hotarat sa urmati aceste reguli de design, luati intotdeauna in considerare cat de inalti vor fi oamenii care se vor uita la tablourile sau la fotografiile de pe pereti. Daca le veti pune prea jos, atunci vizitatorii  vor pleca cu dureri de spate, iar daca le veti atarna undeva prea sus, nici macar nu se vor mai obosi sa le admire. Modul in care aranjati fotografiile sau tablourile infuenteaza si modul in care vor fi perceputi peretii. Trebuie sa evitati senzatia ca va cade tavanul in cap!

8. Folositi oglinzi

Atunci cand folosim oglinzi camerele par mult mai spatioase. In lipsa lor sau a ferestrelor, va veti simti ca intr-o cutie, asa ca nu ezitati sa atarnati una sau doua oglinzi decorative pe peretii casei. Nu numai ca incaperea va parea mai mare, dar veti obtine si un surplus de stralucire prin reflexia luminii.

design-wall-mirrors-beautifull-design-wall-decor-07-102110

9. Nu uitati de elementul natura

Adaugarea plantelor ornamentale adauga un sentiment de naturalete camerei si, in plus, aerul va fi mai proaspat. Uitati cum am pus in practica aceasta regula intr-unul dintre proiectele noastre.

10. Procesul de design dureaza

Un proces creativ eficient necesita multa planificare si organizare. Daca veti grabi lucrurile si veti sari peste etape, veti face cel mai probabil alegeri ce vor avea consecinte nefaste.

De la concept la implementare, de la consultanta pana la curatenia inainte de predarea lucrarii, noi ne ocupam de tot. Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram  indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.

small_all-about-interior-design-new-year-new-trends-2013