Culoarea este cel mai puternic si, in acelasi timp, cel mai puternic element de decorare a casei. Parintii sau bunicii nostri considerau ca o casa trebuie vopsita cam o data la 10 ani. Dar tendintele actuale considera culoarea un element decorativ atat de important, incat el poate fi redefinit anual dupa tendintele modei.
Arta culorii
Folosirea culorii pentru decorarea diverselor spatii a devenit o adevarata arta, un mod inovativ de a crea efecte puternice asupra perceptiei arhitecturii unei incaperi si, in aelasi timp, asupra propriei stari de spirit. Nu v-ati intrebat niciodata de ce unele case par mai prietenoase decat altele? Putem reinventa interiorul unei case si sa-i oferim un aspect inedit folosind adecvat culoarea nu doar pentru pereti, ci si pentru podea, mobila sau accesorii.
Puterea culorii poate asigura continuitate si armonie in intreaga casa. Ne poate ajuta sa cream iluzii, sa evidentiem anumite caracteristici ale unei incaperi sau sa le camuflam pe altele. Putem chiar schimba perceptia asupra formei sau spatiului folosind culoarea potrivita.
Variante coloristice
Verdele, albastrul, lila, culorile reci deci, sunt recunoscute pentru efectul lor de “impingere” a peretilor, facand camera sa para mai spatioasa. Efectele lor sunt potentate in incaperile cu lumina naturala, pentru ca ele preiau din puterea acestei lumini.
Rosul, mustar, oranjul, culorile calde in speta, au un efect opus: ele micsoreaza dimensiunea camerei, si se folosesc in incaperile mai intunecate datoria efectului lor de iluminare a spatiului.
Daca optam pentru solutia clasica a peretilor albi, atunci podelele trebuie sa fie, in mod obligatoriu, de o nuanta inchisa la culoare. Prin degajarea vizuala a spatiului superior, incaperea va parea mai inalta.
O culoare lucioasa reflecta lumina mai bine decat una mata. Iar incaperea va parea mai larga si mai luminoasa. Atentie insa, folositi acest efect doar pe un singur perete, cel mai indicat fiind cel opus ferestrei, pe care lumina naturala se reflecta pe tot parcursul zilei.
Culoarea anului
Update 2023: PANTONE 18-1750 Viva Magenta descinde din familia culorilor roșii și este inspirat de roșul de coșenilă, unul dintre cei mai prețioși coloranți aparținând familiei coloranților naturali, precum și unul dintre cei mai puternici și mai strălucitori pe care i-a cunoscut lumea.
Înrădăcinat în primordial, PANTONE 18-1750 Viva Magenta ne reconectează la materia originară. Invocând forțele naturii, PANTONE 18-1750 Viva Magenta ne galvanizează spiritul, ajutându-ne să ne construim forța interioară
Update 2022: Cuprinzand calitatile albastrului, dar in acelasi timp avand in compozitie o nuanta violet-rosu, PANTONE 17-3938 Very Peri manifesta o atitudine plina de bucurie si o prezenta dinamica care incurajeaza inventivitatea si creativitatea personala. Cu tendintele din gaming, popularitatea in crestere a metaversului si comunitatea artistica in crestere in spatiul digital PANTONE 17-3938 Very Peri ilustreaza fuziunea vietii moderne si modul in care tendintele de culoare din lumea digitala se manifesta in lumea fizica si invers.
Update 2021: In 2021, ne vom bucura de mai mult decat de o culoare predominanta, fiindca Institutul Pantone® a decis pentru anul acesta, pentru a doua oara in istoria sa, o combinatie de culori care sa reflecte designul din orice industrie: PANTONE 13-0647 Illuminating + PANTONE 17-5104 Ultimate Gray.
Combinatia Illuminating si Ultimate Gray poate fi atat eleganta si naturala, cat si joviala, contrastanta, insa doar pentru a sublinia subtil diferentele dintr-un plan mai mare. Alegerea de a numi doua culori ale anului a stat tocmai in nevoia de a incapsula ceva complex din contextul social actual pe care il traim cu totii.
Aceasta combinatie exprima cel mai bine starea de spirit generala a anului 2020, pe fundalul pandemiei, inspirandu-ne cu o nota de speranta pentru anul 2021.
Update 2020: Albastrul clasic, o nuanta care aminteste cerul in amurg este culoare anului 2020 aleasa de celebrul insititut Pantone. Astfel, asa cum am fost obisnuiti in ultimii ani, fiecare sezon va iesi in evidenta printr-o anumita paleta cromatica, insa, indiferent de anotimp vor fi la moda in 2020 culorile inspirate de ocean: albastru, verde marin, bej, neon, turcoaz si alb nisipos. Daca primavara si toamna, designerii se vor lasa dusi de valul culorilor luminoase si calde, o data cu venirea sezonului rece acestia vor combina in mod sigur verdele marin cu nuantele de albastru in toata splendoarea lor.
Update 2019: Living Coral, sau corai cu irizatii aurii este culoarea anului 2019. Living Coral simbolizeaza nevoia de optimism, pasiunile care aduc bucurie si dorinta de exprimare jucausa, spun reprezentantii institutului si o descriu drept una care ,,anima si este plina de viata, cu irizatii aurii care energizeaza si atenueaza usor”.
Update 2018: Culoarea anului 2018 aleasă de prestigiosul institut Pantone este violet-aprins, sau ultra-violet, o culoare saturată şi intensă, asociată cu roialitatea şi globurile de cristal. „Violetul este o culoare complexă. Trăim vremuri complexe, iar vremurile complexe cer culori complexe“, a declarat directorul executiv al institutului, Lee Eiseman, potrivit fastcodesign.com.
Cum se desemneaza culoarea anului
Pantone determină culoarea anului, din anul 2000, prin studierea tendinţelor modei şi prin studierea produselor deja existente, precum şi a celor care urmează să fie lansate. Predicţiile oferite de institut influenţează şi retailerii mondiali, precum şi designerii, care se adaptează standardelor.
Asa cum am mai spus aici, nuanta de verde numita greenery a fost desemnata, de catre Institutul Pantone “culoarea anului 2017”. O nuanta puternica care vorbeste despre necesitatea noastra de a explora, de a experimenta si de a ne reinventa. O culoare pe care ei ne sugereaza sa o combinam cu nuante de la gri antracit la mov, caramiziu si verde neon.
De la concept la implementare, de la consultanta pana la curatenia inainte de predarea lucrarii, noi ne ocupam de tot. Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.