Pluta este un material foarte durabil si chimic neutru, ideal pentru cei care sufera de alergii. De-a lungul timpului acest lemn nu isi schimba proprietatile, de aceea are o durata de viata nelimitata.

Proprietatile lemnului de pluta nu au putut fi niciodata reproduse sintetic. Este un material lemnos, care se obtine din coaja stejarului cu acest nume. Exploatarea plutei este unul dintre cele mai ecologice procese cunoscute: decojirea arborilor se desfasoara manual, conform unei traditii de sute de ani, pentru a nu provoca daune acestora. Regenerarea scoartei este completa, iar durata de viata, de 150 -200 de ani, permite exploatarea de 8 – 10 ori a unui arbore.

Utilizare

Nu exista material creat de om care sa se compare cu pluta. Structura ei este foarte asemanatoare cu cea a unui fagure de miere: fiecare centimetru patrat e compus din 40 milioane de celule. Acestea, ca si spatiile dintre ele, sunt umplute cu o mixtura gazoasa, similara aerului, care confera plutei proprietati remarcabile in domeniul fono – si termoizolarii.

Plutele sunt este folosite la fabricarea dopurilor, colacilor de salvare, talpilor de incaltaminte, instrumentelor de pescuit, sau in domeniul constructiilor, ca pluta tehnica pentru izolatii termice si fonice, respectiv ca pluta decorativa. Datorita proprietatilor acustice exceptionale ale plutei (eliminarea ecoului, diminuarea zgomotului intre camere etc.), aceasta se foloseste la amenajarea studiourilor de inregistrari si a cinematografelor. Totodata, placajul obtinut din acest lemn absoarbe vibratiile si protejeaza de undele electromagnetice.

Pardoseli

Pardoselile de pluta nu sunt doar ecologice, ci mai au si alte avantaje. Sunt confortabile si calde, nu reci ca cele ceramice. Obiectele pe care le scapam pe jos nu se distrug usor, pentru ca aceste pardoseli sunt flexibile si absorb socurile. Structura lor celulara le confera capacitati de reducere a zgomotului si vibratiilor. Acest tip de pardoseala se produce intr-o varietate foarte mare de culori, modele si texturi spre deosebire de alte materiale a caror varietate este mai restransa. Pardoselile de pluta sunt antialergice, nu intretin microbii si insectele si sunt rezistente la foc. Fiind produse naturale sunt sanatoase si ofera siguranta atat adultilor ,cat si copiilor (de asemenea si animalelor de companie).

Avand in vedere faptul ca imbraca o gama larga de texturi si nuante, acest lemn poate constitui o solutie excelenta pentru designul interior. Proprietatile lui satisfac atat cerintele estetice, cat si nevoile practice, permitand astfel punerea in opera a numeroase modele de amenajari interioare. Exista cladiri cu varste de peste 100 de ani care au pardoseli inca functionale. Longevitatea pardoselii de pluta se datoreaza elasticitatii sale. Gratie aceleiasi proprietati, comparativ cu lemnul masiv sau bambusul, pardoseala de pluta este mai placuta la pasire si mult mai silentioasa.

Podeaua de pluta este perfecta pentru bucatarii, bai, camera copiilor, hoteluri, sali sportive, scari sau magazine. Daca sunt intretinute corespunzator, pardoselile de pluta se pastreaza zeci de ani sau chiar o viata.