Iata cum puteti calcula cat costa constructia unei case de la zero si ce costuri trebuie sa aiba in vedere cei care vor sa faca aceasta mutare.

 

Terenul

Ideal ar fi ca suprafata terenului sa fie de cel putin doua ori mai mare decat amprenta la sol a casei si cel mai indicat ar fi sa va consultati si cu arhitectul in procesul de selectie a parcelei. Daca proprietarul terenului nu are, solicitati un certificat de urbanism. Acesta indica valoarea maxima a procentului de ocupare a terenului (POT) si a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum si regimul de inaltime a constuctiei.

Proiectarea

Proiectantului ii revine sarcina de a elabora proiectul tehnic complet, detaliile de executie, proiectele de instalatii sanitare, termice si electrice, documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de constructie si devizul estimativ cu necesarul si cantitatile de materiale prevazute in proiectul tehnic. Un pret mediu pentru servicii de proiectare se situeaza intre 12 si 20 de euro pentru un metru patrat construit.

Avizele si autorizatia de constructie

Avizele necesare depunerii documentatiei pentru autorizatia de constructie sunt cele de la mediu, electricitate, gaze, precum si avizul sanitar si costa intre 200-250 de lei.
Pentru autorizatia de constructie se ia in calcul un procent din valoarea de constructie a casei, asa cum a fost definita de proiectant. Se achita in doua transe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.

Constructia

Preturile de constructie difera in functie de solutia constructiva aleasa (casa pe structura de caramida/metalica sau de lemn), firma de constructii aleasa precum si calitatea materialelor de constructie. Pentru a afla cat costa constructia unei casa pe structura de caramida, stadiul la alb, cu finisaje standard trebuie sa stiti ca preturile difera intre 300 si 350 de euro metru patrat construit.

Racordarile

Racordarea la reteaua de electricitate se face inca din faza de santier si presupune o taxa provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum si un abonament anual. Racordarea finala costa aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.
Pretul pentru racordarea la apa si canalizare este intre 2.500-3.000 EUR si poate creste in functie de distanta pana la reteaua de canalizare. Racordarea la reteaua de gaze se poate face dupa receptia casei si presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei pana la poarta. In functie de distanta pana la casa, se mai adauga un supliment de 30-50%.

Mobila si utilitati

Unii dintre antreprenori ofera servicii de design interior pentru predarea casei la cheie, sau se poate opta pentru un designer separat. (de la 25 Euro/mp)
Vedeti aici de ce sa apelati la serviciile unui specialist in design interior: https://www.inovadesign.ro/designeri-inova/

Peisagistica

Etapa finala, care se realizeaza concomitent cu partea de mobilare, presupune amenajarea gardului si a curtii cu gazon si pavele pana la proiecte elaborate cu vegetatie complexa – flori, arbori sau iaz. Un pachet de baza pentru o curte de 300 de mp ce presupune gard, gazon si pavele se poate situa intre 3.000 si 4.000 de euro.

 

Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul pentru a putea face o proiectie despre cat costa constructia unei case astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.