Camera copilului este, in primul rand, un spatiu de joaca. De aceea nu trebuie decorat si utilat doar in functie de varsta copilului, ci si de personalitatea lui.

Ca recomandare, materialele folosite la decorarea camerei copilului ar trebui sa fie naturale (lemn, lana, bumbac, vopsele nontoxice, tapet din fibre naturale etc.).

Spatii de depozitare

Pe lista mobilierului indispensabil unei camere de copil este un patut cu sertare de depozitare (sertarele pot fi gandite ca niste cutii usor de accesat de catre copil sau cu trepte pentru urcarea in pat, cand micutul creste), o masa de infasat (cand copilul este mic), o comoda, un dulap, unu-doua fotolii mici (pouf-uri, tabureti), rafturi si polite prinse pe perete, mici cuiere (pe care se pot aseza hainute, jucarii etc.), o masuta cu scaun.
Trecand la decoratiuni din camera nu pot lipsi perdelele si draperiile (din materiale naturale), iar un baldachin pentru patut ar putea fi o optiune de luat in calcul (ar putea constitui un spatiu miraculos, numai al lui), covoare (puteti alege covoare mici si pufoase, pentru a stimula senzatiile tactile ale copilului; in acest sens, mai multe covorase cu texturi diferite vor fi foarte interesante pentru micul explorator), corpuri de iluminat amuzante, suspendate sau aplicate pe pereti (exista o gama larga de corpuri de iluminat pentru copii, fabricate din diverse materiale), cutii pentru depozitat jucariile (care pot fi din lemn, prevazute cu sisteme de siguranta pentru a nu prinde accidental degetelele copilului ori din materiale textile, asezate pe podea sau suspendate la nivelul copilului), decoratii murale (picturi murale, tapet etc.).

Poate ca cele mai utile lucruri din camera unui copil sunt jucariile. Pentru ele, trebuie gasite solutii ingenioase si amuzante de depozitare, care sa ordoneze spatiul, dar care sa fie accesibile si copilului. Este frustrant sa ai o jucarie pusa sus pe un raft, la care sa nu poti ajunge…

Iluminare si siguranta

Camera trebuie izolata fonic si termic si trebuie sa aiba o buna iluminare naturala. Pavimentul trebuie sa fie unul cald, deoarece cel mai bun si mai sigur loc de joaca al copilului este podeaua (se poate opta pentru pavimente din lemn sau pluta).

Siguranta copilului in camera, si in toata casa, este prioritara. Trebuie aleasa mobila cu linii rotunjite, iar corpurile suspendate trebuie sa fi  bine asigurate pe pereti. Este bine ca sertarele, usile si prizele sa aiba sisteme de siguranta, pentru a evita accidentarea, iar snururile si cordoanele pentru draperii nu ar trebui sa existe in camera micutului.

Sfatul nostru este sa creati o ambianta vesela, evitand monotonia (aceeasi culoare poate deveni obositoare, cum ar fi, de exemplu, o singura nuanta de roz la tot mobilierul, peretii zugraviti in roz, perdele roz etc., acelasi Winnie de plus care decoreaza lampa, patul, perdelele, masa, taburetul, covorul … devine Winnie plictisitor). Puteti iesi din tipare optand pentru alte culori dominante ale spatiului decat cele “clasice” (roz pentru fete si albastru pentru baieti); copiii au nevoie de toate culorile, nu numai de una singura (asta nu inseamna sa facem un “curcubeu” din camera copilului, dar nici sa nu folosim in exces o singura culoare “predestinata”).

Daca la varste mai mici, copilul nu poate decide asupra decorarii camerei sale, preadolescentul isi poate exprima liber dorinta de decorarea a camerei sale, dorinta de care trebuie tinut intotdeauna cont.

De la concept la implementare, de la consultanta pana la curatenia inainte de predarea lucrarii, noi ne ocupam de tot. Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram  indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.