Atunci cand ne gandim la asezarea tablourile pe perete, ca si in alegerea lor si a ramelor, trebuie sa evitam excesele si stridentele de orice fel. Scopul final al decorarii cu tablouri nu este acela de a epata, ci acela de a delecta si deconecta privirea.

Tipul de tablou pe care alegem sa-l expunem perete este o chestiune de gust. Sunt insa cateva reguli generale pe care se la luam in calcul la asezarea tablourilor pe peretii locuintei, pentru a maximiza potentialul lor decorativ.

Iata citeva sfaturi care vor face din picturile preferate niste puncte de atractie, punindu-le in valoare.

Ce fel de tablou

Ceea ce nu trebuie sa uitam este faptul ca pictura capata viata si este pusa in valoare in primul rand de lumina,  deci atentie la surse si dozaje. La asezarea tablourilor totul trebuie facut cu grija si pricepere.
Alegerea tipului de lucrare plastica (grafica alb-negru, colorata, acuarela, tempera, acrilice, tehnici combinate, pictura in ulei) pentru diferitele camere ale locuintei se face in concordanta cu obiectele de mobilier, urmarind sa fie asortate cromatic si stilistic sau sa fie complementare.

Mai sus sau mai jos

O regula elementara referitoare la asezarea tablourile spune ca acestea trebuie pozitionate intotdeauna la nivelul ochilor.
Iata la ce inaltime trebuie expuse: tablourile mici si cu desen fin (grafica, gravura sau fotografii) – sub inaltimea medie a câmpului vizual (150 cm); tablourile mari, cu o expresivitate puternica – in spatii deschise; tablourile de dimensiuni mijlocii – la inaltimea campului vizual (160 cm).
In birouri sau in salile de asteptare, lucrarile pot fi asezate mai jos, pentru ca persoanele care stau jos, la birou sau pe scaune, sa poata sa se bucure de imaginile pe care acestea le ofera. O astfel de expunere se potriveste in birouri, in restaurante pentru micul dejun, in colturi amenajate pentru citit.

Asezarea tablourilor – un fel de geometrie

De asemenea, trebuie sa evitam asezarea tablourilor pe acelasi perete cu fereastra, contre-jour, pentru ca nu vor fi puse in valoare in timpul zilei. Nici amplasarea in fata ferestrei nu este una prea fericita, deoarece vor aparea reflexe luminoase deranjante.
Tablourile expuse intr-o linie orizontala tind sa largeasca peretii si creeaza o atmosfera relaxata.
Asezarea tablourilor pe verticala confera inaltime si un aspect mai formal si elegant.
Simetria de asemeni confera un aer mai sobru incaperilor.
Pentru un ambient relaxat, dar totusi rafinat putem opta pentru o aranjare asimetrica, pe verticala.

Rame si culori

Tablourile au un efect mult mai mare daca sint prinse pe un carton de culoare contrastanta. Trebuie alese culori inchise pentru peretii deschisi la culoare si invers.
Este de preferat ca tablourile in ulei sa fie amplasate singure pe un perete mai liber. Acuarelele, desenele in tus, carbune, pot fi grupate, daca trateaza teme apropiate.
Tablourile reprezentind subiecte unice (portrete, vase de flori, natura moarta), cer o rama groasa si permanenta.
Daca tabloul este realizat in culori delicate, pastelate, se accepta o rama mai subtire. Peisajele, marinele, picturile abstracte, cu motive multiple, cer in mod special, o rama ingusta, plata, neutra.
Pentru acuarele, e nevoie de o margine mai lata si mai luminoasa.
Picturile in ulei se incadreaza direct fara un geam protector, deoarece se pot curata usor, iar lumina si praful le deterioreaza mai greu. Acuarelele, pastelurile, guasele, gravurile trebuie protejate sub sticla, curatarea lor nefiind posibila.

Ne plac mai multe teme, ne plac mai multe culori insa nu stim ce sa alegem? Cea mai buna varianta este sa apelam la un designer de interior.
Echipa Inova Design poate oferi diferite variante, te va asculta si va tine cont de ceea ce-ti doresti sau iti place, si mai apoi iti va oferi solutii!