Nu avem aer conditionat sau folosirea acestui aparat ne provoaca probleme de sanatate? Ce putem face, ca sa ne imbunatatim senzatia de confort?
Cele mai ecologice solutii sunt cele pasive, care functioneaza fara a consuma curent electric.

Fara aer conditionat sau cu folosirea lui la minimum se poate ajunge la o senzatie de confort pe perioadele de canicula. Cum? Prin aplicarea unui mix de solutii pe care le vom enumera mai jos prin care se limiteaza aportul de caldura venit din exterior si din interior.

Din exterior

Caldura care intra in casa in perioada de vara poate proveni, in procent de 70-80%, de la radiatia solara care intra prin ferestre.

Umbrirea ferestrelor trebuie facuta pe exteriorul lor. Se pot monta deasupra ferestrelor copertine din panza, retractabile sau pergole fixe din lemn perpendiculare pe fatada, calculate sa umbreasca ferestrele in timpul verii si sa nu le umbreasca in timpul iernii. Se pot monta rulouri desupra ferestrelor sau se pot adauga la ferestre obloane mobile.

Se pot planta copaci in fata ferestrelor dinspre est si vest, care vara au frunze si umbresc ferestrele, iar iarna lasa soarele sa treaca. Pentru ferestrele de la parter orientate spre sud se pot crea bolti din vita de vie.
Se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor. Sau pentru cladirile noi, se pot alege din start geamuri care se comporta diferit in functie de sezoane (de tip 4 seasons).

Din interior

Temperatura de confort in interior este de 25-26 de grade in perioada de vara, deci in mod normal, la casele cu inertie termica mare construite din caramida si beton (sau la blocuri), ajuta mult daca in timpul noptii se aeriseste bine casa si apoi ziua se inchid ferestrele. Dar acesta solutie trebuie combinata cel putin cu prima solutie, de umbrire a ferestrelor.

Pe terase se pot folosi ventilatoare care elibereaza si vapori de apa, acestia se evapora cu absorbtie de caldura si dau senzatia de racoare.

O casa bine izolata termic va fi mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna, prin componenta de transfer termic prin convectie.
Puteti opri sau chiar scoate din priza electrocasnicele care nu va folosesc in momentele mai incinse ale zilei si care degaja caldura (televizor, calculator, etc). Incercati sa folosesti dimineata sau seara cuptorul, cuptorul cu microunde si plita. Spalatul vaselor sau folosirea dusului degaja si ele caldura.

Inlocuiti becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin. 6 becuri de 100W degaja caldura similara cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.