Plante de apartament – cum le alegem

Inainte de a achizitiona pentru decor plante din categoria “plante de apartament”, raspundeti catorva intrebari. Unde vreti sa le asezati? Este un spatiu cu multa lumina naturala sau nu? Ce tip de spatiu intentionati, de fapt, sa decorati cu plantele de interior: un apartament sau un spatiu de birouri? Dupa ce aveti raspunsul la aceste intrebari, iata cateva dintre cele mai des intalnite plante de apartament si ce ar trebui sa stiti despre ele.

Varf de sulita

Varful de sulita este una dintre cele mai intalnite plante de apartament. Spre deosebire de alte plante, aceasta in mod special prezinta o multime de varietati din care puteti alege. Frunzele pot fi verzi cu pete albe sau verde bronz cu tonuri de roz. Este o planta agatatoare. Frunzele isi pastreaza diversitatea de culori, chiar si in locuri cu lumina putina, deci aceasta planta e perfecta pentru orice colt al casei.

Philodendronul

Planta cu frunzele in forma de inima si un frunzis rezistent este prezenta in aproximativ toate casele pasionatilor de plante. Se adapteaza bine la zonele cu lumina scazuta, si o gasim des cu frunzisul cazand peste rafturi de carti sau alte piese de mobilier. Cerintele fata de lumina sunt modeste. Vegeteaza foarte bine si in incaperile cu ferestre spre nord.

Iedera

In multe zone, iedera este utilizata ca planta de exterior. Dar se poate folosi cu succes si ca plante de interior. Puneti un ghiveci de iedera pe un raft, astfel incat ramurile ei lungi si groase sa atarne.Sau pentru un efect mai dramatic puteti tunde ramurile. Este o planta ce se adapteaza usor. Are frunze de un verde intens sau multicolore. Daca se catara poate ajunge pana la aproximativ 1.8 – 2 m.

Floarea de ceara

Hoya, sau floarea de ceara, are frunze verzi ceroase si flori roz, frumoase, puternic parfumate. Este o planta care se uda rar asa ca nu se supara daca mai uitati din cand in cand de ea.

Ficusul de cauciuc

O planta clasica, ficusul de cauciuc si-a primit numele de la seva lipicioasa si laptoasa pe care o produce daca este zgaraiat. Intr-un final va deveni un arbust mare dar poate fi cu usurinta pastrat la o marime medie, prin taiarea ramurilor, ducand la ramificarea plantei. Frunzele mari, lucioase de un verde inchis lasa o impresie puternica asupra oricui. Cu cat imbatraneste acceasta planta se face tot mai mare si mai frumoasa.

Dragonierul

Aceasta planta e la fel de impresionanta precum numele ce-l poarta. Are un smoc de frunze lungi, inguste, de un verde intens si cu marginile colorate in rosu aflate la capatul ramurilor lemnoase. Plantele tinere sunt chircite, dar pe masura ce cresc se indreapta. Frunzele lucioase pe tulpina inalta ii dau un aer festiv.

Seflera

Face parte din categoria plante de apartament si mai este numita si arborele umbrela, pentru ca ofera un frunzis lucios cu frunzulite care pornesc dintr-un punct comun, asemanator cu scheletul umbrelei.
Frunzele lucioase si verzi dau un aer tropical locului in care este expusa.

Feriga

Arcuirea ferigii, frunzele dantelate, o fac planta perfecta pentru asezarea pe un suport, sau pentru a sta suspendata. Nu va lasati inselati de infatisarea sa delicata. Aceasta planta va trai decenii daca ii pastrati solul umed si ii oferiti lumina moderata si umiditate suficienta. Creeaza o atmosfera clasica in camera. Ramurile lor frumos dantelate si arcuite se potrivesc cu orice stil decorativ.

Planta de jad

Este o planta ce creste greu si poate supravietui cateva decenii doar cu lumina puternica si substrat uscat. Se potriveste cu cactusii si celelalte plante suculente. Este o planta putin consumatoare de apa, cu un aspect interesant de copac, cu ramuri noduroase si suculente, si frunze carnoase. Se uda spatamanal pe timpul sezonului cald, si iarna lunar.

Limba soacrei

Planta rezista la lumina scazuta dar aprecieaza conditiile de lumina. Singura problema pe care ar putea sa o dezvolte aceasta planta este putregaiul de radacina din cauza excesului de apa.
Este aproape indestructibila sii are frunze in forma de sabie.

Author: Inova

Share This Post On