Finisarea peretilor cu faianta nu mai joaca de mult doar un rol de protectie, cum era in urma cu mai multi ani, ci este si unul dintre principalele elemente decorative ale interioarelor moderne, asa ca alegerea modelului ideal trebuie facuta cu multa grija.
Cantitatea de faianta
De regula, atunci cand ne hotaram sa cumparam faianta, apelam la mesterul care urmeaza sa monteze placile pentru a face calculele necesare. Dar nu intotdeauna socoteala de-acasa se potriveste cu cea din targ. Asa ca este bine sa stiti cateva dintre secretele alegerii corecte.
Cantitatea de gresie si faianta se calculeaza in primul rand in functie de suprafata pe care vrem sa o placam si, de asemenea, in functie de tehnica de montare a placilor ceramice: cu rosturi, fara rosturi, in paralel sau in diagonala. De exemplu, prin montarea in diagonala se pierde mai mult material decat daca placile ar fi montate in paralel.
De asemenea mai trebuie sa tineti cont si de faptul ca faianta urmeaza a fi taiata si decupata.
Daca placile ceramice pe care le doriti nu exista pe stoc si faceti o comanda pentru ca ele sa fie aduse ulterior, trebuie sa va asigurati ca materialul cumparat corespunde cu cel comandat si daca acestea prezinta defecte evidente, defecte vizibile cu ochiul liber. Placile care prezinta defecte nu trebuie montate.
De aceea se recomanda cumpararea unui surplus de material, recomandabil in procent de 10% din totalul cantitatii folosite pentru o zona. E bine de stiut faptul ca si cutiile in care sunt ambalate placi de gresie si faianta de cea mai buna calitate pot contine cateva placi cu defecte.
Atentie! Cantitatea de placi ceramice provenite din livrari ulterioare, dar asemanatoare cu o prima comanda, poate fi diferita. Producatorii au fiecare in parte placi cu dimensiuni si caracteristici proprii. Deci nu va bazati ca pentru aceeasi suprafata sunt necesare tot atatea cutii cu placi ceramice cate stiti ca au fost necesare la o lucrare anterioara.
Alegeti faianta in functie de stilul de amenajare
Nu doar potrivirea cromatica este importanta atunci cand alegi faianta, ci si potrivirea stilistica. Altfel spus, fiecare stil de amenajare cere alegerea unui anumit model de finisaj. In timp ce placile mari, cu aspect lucios, mat sau metalizat sunt ideale pentru decorurile moderne, pentru stilurile clasic, provensal sau altele similare este mai indicata alegerea unor placi de dimensiuni mai mici (10×10 cm) sau a placilor inguste, de tip subway, simple sau cu imprimeu floral, de pilda.
Alegeti faianta in functie de culoarea mobilierului
Se intampla destul de des in decursul procesului de renovare si amenajare sa va lasati purtati de val si sa alegeti faianta fara sa va ganditi la urmatorii pasi. Iar cand vine momentul alegerii mobilierului sa constatati ca minunata faianta, montata deja pe perete, nu prea se potriveste cu mobila dorita.
Faianta trebuie sa accentueze mobila de bucatarie
Oricat de mult v-ar placea o culoare anume – sa zicem rosul – evitati sa o folositi atat in alegerea mobilierului, cat si in alegerea faiantei. Aceasta din urma are rolul de a accentua si scoate in evidenta mobila, asa ca e bine ca cele doua elemente principale ale decorului sa fie in culori diferite.
In bucatarie, o regula importanta este latimea portiunii placate cu faianta dintre corpurile inferioare si superioare ale mobilierului: aceasta nu trebuie sa fie nici exagerat de ingusta, dar si prea lata – o latime cuprinsa intre 55 si 65 cm este ideala, in opinia designerilor. O portiune mai lata de atat va crea senzatia de goliciune a peretelui din zona blatului de lucru, si nu va doriti acest lucru.
Asortati culorile pentru obtinerea unui ambient placut
Ca sa va asigurati ca nu veti da gres cu decorul pe care incercati sa-l compuneti, alegeti o combinatie clasica de culori. Iata cateva variante:
– Mobila alba permite imbracarea peretelui din zona blatului de lucru in orice culoare sau nuanta, asa ca o puteti alege atunci cand nu stiti cum sa asortati faianta existenta.
– O garnitura de culoare rosie se va asorta perfect cu o faianta alba, gri sau neagra, iar daca sunteti o fire mai excentrica, puteti incerca sa o combinati chiar si cu o faianta cu aspect de oglinda.
– Faianta alba, dar si cea neagra pot fi asortate intr-o mare varietate de feluri.
– Griul este o culoare neutra, ceea ce-l face potrivit pentru a fi alaturat cu usurinta majoritatii culorilor, subliniind totodata si electrocasnicele cu design modern.
– Daca vreti o bucatarie clasica, alegeti nuante potrivite acestui stil, fara sa uitati de importanta contrastului: nuantele lemnului merg foarte bine cu tonuri deschise de bej, crem, maro, olive, bleu pastel, galben pal etc.
De la concept la implementare, de la consultanta pana la curatenia inainte de predarea lucrarii, noi ne ocupam de tot. Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.