Institutul Pantone, autoritatea internationala in domeniul culorilor si a sistemelor de culori, a anuntat ca Living Coral, sau corai cu irizatii aurii este culoarea anului 2019. Living Coral simbolizeaza nevoia de optimism, pasiunile care aduc bucurie si dorinta de exprimare jucausa, spun reprezentantii institutului si o descriu drept una care ,,anima si este plina de viata, cu irizatii aurii care energizeaza si atenueaza usor”.
,, Consumatorii isi doresc interactiune si conexiuni umane, iar aceasta nuanta are caldura necesara pentru a inspira aceste lucruri”, declara reprezentantii Pantone, pentru cnn.com. In plus, culoarea anului 2019 incurajeaza activitati relaxante si promoveaza intimitatea si conectivitatea: ,, Aflat in centrul unui ecosistem intens, Living Coral evoca felul in care un recif de corali este un adapost pentru o diversitate de alte culori”.
In fiecare an, expertii in culoare de la Pantone Colour Institute stabilesc culoarea anului facand analize in domenii precum design, film, gastronomie, moda, arta si divertisment, precum si in ceea ce priveste materialele, turismul, sportul si tehnologia.
18 culori pana acum
In 2018, culoarea anului a fost violet-aprins. Pentru 2017, Pantone a ales ,,verdele proaspat” drept culoarea anului, in 2016, alesese roz-cuart si albastru-seren drept culorile oficiale ale anului. Tot in 2017 Pantone a creat o noua nuanta pentru a aduce un omagiu lui Prince, care a murit pe 21 aprilie 2016. Noua nuanta de violet a fost numita ,,Love Symbol #2″, titlu inspirat de sigla cantaretului si pianul purpuriu Yamaha, si a fost deja inscrisa in celebrul catalog Pantone, devenind totodata culoarea brandului creat in jurul artistului.
Incepand din 2000, compania Pantone, specializata in productia de lacuri si vopsele, dezvaluie in fiecare an nuanta sau culoarea care va fi favorizata in urmatoarele 12 luni in industriile modei, obiectelor decorative si produselor cosmetice.
Alegerea culorii anului nu este aleatorie. Compania Pantone studiaza influenta pe care culorile o au pe plan mondial, inclusiv utilizarile lor in industria cinematografica si cea de divertisment, in colectiile de arta de pe Glob, dar si in ceea ce priveste destinatiile de vacanta in voga.