Stilul minimalist este un curent artistic care a aparut in secolul XX. Este caracterizat prin decoratiuni minime, accesorii si mobilier simple, cu mare accent pe functionalitate.
Stilul minimalist este potrivit apartamentelor mici, in care spatiul este limitat. Acest stil se potriveste persoanelor tinere si active, care lucreaza mult si care isi doresc sa se intoarca acasa intr-un spatiu simplu, elegant si usor de intretinut, fara accesorii si zorzoane inutile.
Pentru amenajarea unei case in stil minimalist trebuie sa fim atenti la cel mai mic detaliu. Absolut toate elementele trebuie integrate cu atentie si precizie. Rezultatul va fi o casa ce exprima libertate si lejeritate.
Reguli stricte, efect garantat
Stilul minimalist sustine ideea de open-space, de transparenta. Mobila este realizata din pal melaminat, lemn, inox, sticla mata sau semitransparenta, dand impresia de finisaj atent realizat.
Stilul minimalist este caracterizat de culori neutre, se rezuma la folosirea unor tonuri de gri, bej, verde, alb si negru. Peretii sunt vopsiti de regula in alb. Doar pentru anumite detalii se recurge la culori primare, in cantitati reduse.
Chiar daca paleta de culori pare putin insipida trebuie stiut ca ea creeaza o senzatie de intimitate si relaxare si, in acelasi timp, prin alaturarea acestor culori neutre, se confera iluzia unui spatiu vast.
Daca sunteti adeptii ideilor originale si doriti sa iesiti din tipare, puteti sparge monotonia incaperii cu ajutorul unei pete de culoare. Imaginati-va doar efectul unui patrat de un rosu intens sau un cerc indigo pe un perete de un alb imaculat. Formele geometrice sunt caracteristice stilului minimalist.
Lumina, un atu important
Lumina, culoarea si spatiul deschis sunt doar cateva atuuri cu ajutorul carora stilul minimalist poate face minuni.
In interiorul minimalist, lumina nu vine de la o singura sursa asezata in mijlocul camerei, ci de la mai multe corpuri de iluminat, ascunse in tavanul fals.
Lustrele traditionale sunt inlocuite cu lampi inalte metalice, realizate artistic, sau cu unele foarte usoare, cu abajurul din hartie.
Si pentru ca lumina naturala este foarte importanta in amenajarea minimalista, pentru decorarea ferestrelor se folosesc materiale cat mai transparente si deschise la culoare. In functie de spatiu se folosesc panelurile textile sau roletele tip zebra; pentru o nota eleganta se pot folosi jaluzelele franjuri, atat pentru ferestre cat si pentru delimitarea spatiilor.
Parchet da, covor ba
Stilul minimalist pledeaza pentru renuntarea la covoare si mochete, in favoarea parchetului lacuit sau vopsit in nuante neutre. De asemenea, acest stil propune folosirea in baie si bucatarie a gresiei si faiantei care imita parchetul.
In zona de bucatarie, accentele cad pe corpuri de mobilier geometrice, suspendate, care mascheaza diferite aparate electrocasnice. Alteori, acestea sunt vizibil expuse, devenind adevarate obiecte decorative.
Nu in ultimul rand, vom inlocui clasicele piese ceramice din bai cu piese mai abstracte, de diferite forme, care imita elemente naturale – lemn, piatra.
Daca vreti sa pastrati aspectul minimalist si in dormitor, este indicat sa folositi elemente textile, ca asternuturi si perne, in nuante simple. Alternați-le pe acestea cu materiale mai rigide, care sa va duca mai mult cu gandul la liniile precise specifice stilului suedez, decat moliciunea cu care te imbie asternuturile in stil frantuzesc.
Simplitatea si linistea sunt elementele care definesc casa decorata in stil minimalist. Cel care doreste sa se bucure de un camin amenajat minimalist trebuie sa se asigure ca sunt indeplinite regulile pe care le-am enumerat mai sus.
Pentru o amenajare reusita, sfatul nostru este sa apelati la profesionisti, care vor sti sa gaseasca impreuna cu dumneavoastra cele mai bune solutii care transforma un apartament de bloc intr-un spatiu confortabil si original. Echipa Inova Design este gata oricand sa va puna la dispozitie expertiza si priceperea in decorarea apartamentelor!