Alegerea covorului poate fi o adevarata provocare. Noile tehnologii si ultimele tendinte in finisarea pardoselii au dus la reducerea treptata a dimensiunilor covoarelor sau chiar la renuntarea la folosirea lor. Cu toate acestea, chiar daca multi dintre noi nu realizeaza, covoarele joaca un rol important in amenajarea unei incaperi, atat prin completarea imaginii de ansamblu, cat si prin capacitatile lor de a incalzi incaperea.
Alegerea covorului nu se face la intamplare, ci tinand cont de ceea ce gasim in spaţiul dintr-o anumită încapere. Trebuie avut in vedere faptul ca dimensiunea si forma covorului depind în mare masura de dimensiunea şi forma camerei. Dar, ar fi bine sa aveti in vedere faptul ca exista si alternativa alegerii unei forme diferite de cea a camerei sau de cea dominanta in spatiul respectiv.
Modelele florale nu mai sunt prima alegere
Aspectul covorului este esential: puteti opta pentru un covor cu firul lung, semilung sau, dimpotriva, pentru unul cu fir scurt şi foarte des.
Designul unui covor este aproape totul la prima vedere. Probabil ca rar au existat, la noi, spatii neinvadate de motivele florale, după principiul „cu cat mai mari, cu atat mai frumoase”. Ei, bine, mare grija la ce alegeti acum.
Tendintele actuale ne dicteaza stilul pop-art, cu desene stilizate, insa, in funcţie de interior, puteti asorta si un covor intr-o singura culoare.
Chiar dacă nu aveti cunostinte de design interior sau un simt estetic deosebit, in alegerea covorului puteti tine cont de o regula simpla, aceeasi dupa care veti alege si mobilierul sau perdelele. Exista doua variante: fie spargeti monotonia incaperii printr-un covor care sa aduca o pata de culoare, fie adoptati varianta ton sur ton, adică integrati covorul in coloristica incaperii.
In bucatarie – nimic
Fiecare camera are specificul ei. Covorul trebuie ales tinand cont si de acest aspect.
Bucataria este singura incapere unde, din motive de igiena, nu este recomandat covorul, ci pardoseala (care este usor de intretinut). In celelalte camere trebuie acordata atentie materialului din care este confectionat covorul.
In camera copilului, putem sa folosim un covor cu fir scurt si moale, cu modele specifice varstei sau, dimpotriva, in una sau mai multe culori asortate cu restul camerei.
Daca pentru living nu exista prea multe restrictii, in dormitor este de preferat sa fie aleasa mocheta, datorita proprietatilor fonoabsorbante, dar şi datorita faptului ca poate fi folosita pentru acoperirea unei suprafete mai mari.
In ceea ce priveste baia, aceasta are un statut special, fiind o incapere in care umezeala este inevitabila. De aceea, covoarele pentru baie trebuie să fie facute din materiale care sa nu se deterioreze in condiţii de umiditate.
Trucuri pentru incaperile mici
Intr-o incapere mica, se recomanda covoarele monocrome sau cu motive decorative supradimensionate.
Intr-o incapere mica, se va amplasa un covor de dimensiuni mari, cu un aspect uniform, pentru a nu segmenta pardoseala si a accentua, astfel, dimensiunile reduse ale camerei.
Un covor lung va crea senzatia de alungire a spatiului, iar cel rotund sau oval va atrage atentia asupra zonei respective.
Tinand cont de aceste observatii. nu veti gresi atunci cand veti alege covorul potrivit spatiului de locuit si personalitatii dumneavoastra.
De la concept la implementare, de la consultanta pana la curatenia inainte de predarea lucrarii, noi ne ocupam de tot. Pentru Inova Design, nu exista proiect “prea mic” pentru ca tratam fiecare spatiu ca si cum ar fi al nostru. Va gestionam bugetul astfel incat sa va incadrati in el, pentru ca avem furnizori pentru orice aveti nevoie si lucram indiferent de stadiul in care se afla proiectul. Vedeti aici cateva dintre proiectele noastre finalizate.